top of page

KIROPRAKTIIKKA

Mitä kiropraktiikka on?

Kiropraktiikka on hoitoa, jossa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja hoidetaan manuaalisen terapian keinoin. Suurin osa kiropraktikoista käyttää pääasiallisena hoitomuotonaan selkärangan manipulaatiota, mutta hoito perustuu aina asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen ja mobilisaatiota, sekä eri fysioterapian tekniikoita käytetään myös laajasti. Manipulaatio ja mobilisaatio on eritelty alla. Pääpaino hoidossa on käsittelyn vaikutuksessa hermoston toimintaan. Kiropraktikkokäynnillä kiropraktikko tutustuu asiakkaan potilashistoriaan, tutkii potilaan, muodostaa hoitosuunnitelman ja hoitaa potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan.  Hoito pitää sisällään manuaalisen terapian lisäksi tarvittaessa myös kotihoito-ohjeita tai kuntouttavia harjoitteita.

Manipulaatio

Manipulaatio manuaalisen terapian terminä tarkoittaa tiettyyn niveleen kohdistettua lyhyttä nopeaa liikettä, jonka vaikutuksesta nivel saatetaan passiivisesti fysiologisen liikeratansa läpi. Manipulaatio harvoin vaatii useita toistoja samalla hoitokerralla. Kiropraktikko käyttää manipulaatiota pääasiallisena hoitomuotonaan, mutta sitä voi käyttää myös fysioterapeutti tai muu terveydenhoitoalan ammattilainen, joka on saanut asianmukaisen koulutuksen. Manipulaation tavoite on parantaa nivelen liikerataa ja lievittää kipua, mutta myös stimuloida hermostoa ja sitä kautta rentouttaa lihaksia ja tehostaa aivojen ja lihasten välistä viestintää.

Mobilisaatio

Mobilisaatio manuaalisen terapian terminä tarkoittaa johonkin kehon sidekudokseen ulkoisesti tuotettua hidasta passiivista liikettä. Manipulaatioon verraten mobilisaatiossa käytetään pidempiä vipuvarsia ja tehdään useampia toistoja. Se voidaan kohdistaa johonkin tiettyyn niveleen, mutta mobilisaatiota voidaan käyttää myös tiettyyn lihakseen, faskiaan eli kalvorakenteeseen tai neuraalikudokseen. Mobilisaatiota eri tavoilla käyttävät lähes kaikki manuaalisen terapian ammattilaiset.

Mitä kiropraktikko hoitaa?

Pääasiassa kiropraktikko hoitaa selkä- ja niskakipuja, mutta myös muita tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja ja toimintahäiriöitä kuten esimerkiksi niskaperäisiä päänsärkyjä tai selkäperäisiä iskiashermokipuja.  Kiropraktikolle voi myös hakeutua esimerkiksi polvi-, lonkka- tai olkapäävamman hoitoon, tai muun raajojen kiputilan hoitoon, eikä hoitoon hakeutuminen myöskään välttämättä vaadi kipua, vaan hoitoon voi myös hakeutua parantaakseen toimintakykyä.  

Mikä on kiropraktiikan toimintamekanismi?

Kiropraktikon tärkein työkalu on nivelmanipulaatio ja nivelmanipulaation tarkoitus on nivelen (useimmiten selkärangan nikaman) liikeradan parantaminen. Tämä lisää liikkuvuutta ja vähentää kipua. Manipulaation tärkein vaikutus on kuitenkin sen vaikutus hermoston toimintaan. Kun niveliä käsitellään, niitä ympäröivät hermopäätteet välittävät aivoille tietoa nivelen liikkeestä ja olinpaikasta avaruudessa. Tämä lisää aivojen ja niveltä ympäröivien pehmytkudosrakenteiden välistä viestintää ja sitä kautta parantaa toimintakykyä. Mobilisaatiolla on vastaava vaikutus, mutta vastaavien tulosten saavuttaminen on hitaanpaa. 


Kiropraktikon hoito on kuitenkin kokonaisvaltaista ja kiropraktikko tutustuu perusteellisesti asiakkaan potilashistoriaan ja suunnittelee hoitosuunnitelman yksilöllisesti. Hoito voi pitää sisällään manipulaation ja mobilisaation lisäksi eri pehmytkudoskäsittelyn muotoja (hierontaa, trigger-pistekäsittelyä, venytystekniikoita yms.) sekä kotihoito-ohjeita tai -harjoitteita. Kiropraktiikka ei ole yksittäinen hoitotekniikka vaan kiropraktikko on laaja-alainen terveydenhoitoalan ammattilainen, joka hoitaa potilasta monilla eri tekniikoilla potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kiropraktiikka Suomessa

"Kiropraktikon ammattinimike on suojattu. Ammattinimikettä kiropraktikko voivat käyttää vain ne, jotka ovat suorittaneet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran hyväksymän, ammattiin johtavan koulutuksen. Meidät on rekisteröity terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki)." - Suomen kiropraktikkoliitto


"Kaikki Suomen kiropraktikkoliiton jäsenet ovat yliopistotutkinnon suorittaneita terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaisia. " - Suomen kiropraktikkoliitto




Kiropraktiikka maailmalla ja kiropraktiikan opiskelu

Kiropraktikkoliittojen kattojärjestö Euroopassa on European Chiropractors' Union (ECU), johon Suomen kiropraktikkoliittokin kuuluu.  ECU ajaa kiropraktikoiden asiaa Euroopassa, tukee kiropraktikoiden koulutusta ja rahoittaa kiropraktiikan tutkimusta.  


The World Federation of Chiropracticin sivuilta löytyy lisätietoa kiropraktiikasta maailmalla, sekä lista kiropraktiikkaa opettavista oppilaitoksista.  Kiropraktiikkaa ei voi opiskella Suomessa.  Suurin osa suomalaisista kiropraktikoista on opiskellut kiropraktiikkaa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa tai Australiassa.  Ruotsissa on yksi kiropraktikkokoulu, mutta sillä valitettavasti ei ole European Council on Chiropractic Education (ECCE):n kansainvälistä akreditointia.  Lähin akreditoitu koulu on Tanskan Syddansk Universitet, jossa opetuskieli on tanska.  Uutena Euroopassa myös Espanjaan on perustettu kaksi oppilaitosta (Madridiin ja Barcelonaan), jotka ovat saaneet ECCE:n kansainvälisen akreditoinnin ja joissa on myös kaksikielinen (espanja ja englanti) opetusohjelma.  Viime vuosina Suomeen on valmistunut juuri Espanjasta uusia kiropraktikoita.  Jos olet kiinnostunut kiropraktiikan opiskelusta ja haluaisit tietää lisää, ota rohkeasti yhteyttä ja tule juttelemaan!

bottom of page